Maksiat vs Ibadah


maksiat vs ibadah


Bismillah..
pernah tak rasa, bila solat tu, kosong je hati. baca quran sampai serak suara dah, tapi tetap rasa empty. layu je. hati rasa jauh, diri rasa jauh. jauh dari Allah. cuba sebut2 nama Allah banyak kali, tapi entah kenapa rasa ‘tak sampai’. cuba zikir-zikir, still, kosong. sujud dah hilang nikmatnya. saat kening bertemu sejadah, macam angin lalu je. bacaan dalam solat, dah puas dihayati tapi entah magic apa tak tahu, tiba2 imam dah bagi salam, dah habis dah solatnya. khusyuk dah tak ada.
jauh. kosong. kering. jauh!
kemanisan tu hilang. kemanisan dalam ibadah tu hilang. satu masa dulu, pernah ada, nikmat sangat. tapi sekarang dah hilang.
pastu kita cuba lah fikir, kenapa agak nya ek. sebab busy ke? ke, sebab tak sihat? ke, sebab tengah tak ada masalah, al maklumlah bila ada masalah kan kita ni memang terasa dekat dengan Allah. sebab apa ek. bosan? malas?

sebenarnya jawapan dia mudah je. hilangnya kemanisan dalam beribadah tu tak lain tak bukan sebab ‘kemanisan’ maksiat mula menyibuk dalam ruang hati. sikit-sikit dia ambik tempat.
analogi. bayangkan satu kertas warna merah. kertas A4 la senang. ok. then, tiba-tiba ada warna kuning tercalit sikit dekat atas dia. mestilah (ukuran) area yang warna merah dah kurang, sebabnya dah di-replace-kan dengan warna kuning, betul kan? lepastu bayangkan warna kuning tu semakin besar dan besaaar dan besaaaarrr, dia makan lah lagi dan lagi ruang warna merah tadi kan?
macam tu lah maksiat dan ibadah. bila kemanisan maksiat mula makan area dalam hati kita, kemanisan ibadah akan kurang.
dia solat. rajin, tak pernah tinggal. rajin pulak baca quran, solat sunat. kadang2 bangun qiam. tapi pada masa yang sama dia bermaksiat. dia syok layan movie tu, movie ni. yang duk tayang macam-macam adegan yang tak bagus untuk mata. dia juga bergelumang dengan zina. zina hati, zina mata, zina mulut – duk ingat lelaki itu, berangan kahwin dengan perempuan ini, tengok gambar2 lelaki itu, mesej dengan perempuan ini. dia couple!
hati dia masih seronok, teruja, bila di-offer dengan benda2 lagha. ha, itulah maknanya, ‘kemanisan’ maksiat tu dah mula menjalar2 dekat sudut hati dia. lama-lama, makin dan makin berkurang kemanisan ibadah. solat tak lagi khusyuk. baca quran tak lagi menyerap sampai ke hati. berdoa dah semakin ringkas dan pendek, tak ada lagi merayu-rayu lama-lama, merintih pada Allah.

syaitan ni pandai, dia tak terus  suruh manusia ni tinggal ibadah. dia introduce dulu maksiat. bila maksiat dah dapat tempat dekat hati  manusia,  sikit-sikit manusia tu sendiri yang akan menghakis ibadah dari rutin hidup dia. last sekali, cukup pakej, MAKSIAT dan KUFUR.
( maksiat: melakukan perkara yang Allah larang, kufur: meninggalkan perkara yang Allah suruh )
solat sepatutnya mencegah kita manusia ni dari kemungkaran. selalu dengar kan? tapi pernah tak rasa pelik, kenapalah aku ni banyak je lagi buat dosa. padahal aku ni dari kecik solat tak pernah tinggal.
dah macam mana solat tu nak memelihara, nak mencegah dari melakukan kemungkaran, kalau ‘manis’ nya solat tu dah tak ada? khuyuk dah tak ada, sujud dah tak begitu sujud (maksud di sini, badan sujud, tapi hati tak betul2 sujud/tunduk pada pengaturan Allah)
dan macam mana kemanisan ibadah tu nak rasa, kalau kemanisan maksiat tak hilang-hilang?
benda ni circuitous. nampak tak? circuitous tu macam cycle gitu. maknanya,
habis, sampai ke sudah lah macam tu?
dasyat kan, penangan maksiat.
hmm.
we need a new cycle.

*copy fm eushahidaraffar.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget