Minyak Attar..Alkohol...Arak..???


Masih ramai dikalangan kita orang Islam yang keliru dengan hukum pakai minyak wangi. Mereka hanya tahu hukum minyak 'attar'.Walhal hakikatnya adalah sama. Attar itu adalah minyak wangi dan minyak wangi itu adalah attar.Bahasa arab dan bahasa Melayu. 


Alim Ulama kita dah lama bincang pasal ni. Dan dah pun ada hukum pemakaiannya. Dek kerana sikap kita malas untuk mencari ilmu maka permasalahan ini masih timbul. 


Disini ada beberapa pandangan ulama dalam masalah pemakaian perfume. Semua pandangan ini adalah harus dan boleh dipakai :

1. Fatwa Majlis Kebangsaan :" Ubat - ubatan dan pewangi yang ada kandungan alkohol adalah dimaafkan, yakni DIHARUSKAN penggunaannya."
 

2. Lembaga Fatwa Al Azhar berpendapat bahawa alkohol itu TIDAK NAJIS manakala arak tetap najis.
 

3. Fatwa almarhum Syeikh Sya'rawi (rh) dalam kitabnya " Anta Tas al Wa Islam Tujib " menjelaskan bahawa :" Memakai perfume yang mengandungi alkohol HALAL hukumnya. Alkohol hukum-nya menjadi haram jika diminum untuk bermabuk-mabuk."
 

4. Menurut Kitab " Al Fiqh Al Muzaahibil Arba'ah" (
 Syeikh Abdul Rahman Al-Jazairi)  menjelaskan bahawa alkohol yang dimasukkan ke dalam minyak wangi agar tahan lama atau untuk tujuan menaikkan roti, hukumnya adalah HARUS

5. Syeikh Rashid Redha dalam penulisan tafsirnya yang masyhur iaitu " Tafsir Al Manar " menyatakan bahawa hukum alkohol TIDAK NAJIS dan penggunaannya dalam minyak wangi DIBOLEHKAN atas dasar tidak adanya dalil yang tegas tentang kenajisannya.

6. Imam Asy - Syaukaani (rh) dalam kitabnya " Nailul Awthor " juga bersependapat ia diharuskan dan tidak najis.P/S : YANG HARAMNYA.BILA PEREMPUAN MEMAKAI WANGI WANGIAN UTK MENUNJUK2..(KALAU DEPAN SUAMI HARUM TAKPE..) =)


P/S : 
Alkohol hanyalah salah satu dari bahan yang terkandung dalam arak. Bahan-bahan lain adalah air, gula dsb.. Jika diasingkan air yang terdapat dalam arak itu (dengan proses penyulingan atau proses lain), sudah tentu ia (air tersebut) suci dan tidak najis. Begitu juga dengan gula, alkohol yang terdapat dalam arak itu. Yang haram dan najis adalah arak.

Yang mudarat adalah arak. Yang memabukkan adalah arak berpandukan hadith Nabi s.a.w yang bermaksud "Tiap yang memabukkan adalah arak (khamar) dan tiap arak adalah haram".

Jika arak terkena pada pakaian maka pakaian itu najis dan solat dengannya tidak sah.
 Tapi ingat! Jika ada minyak wangi yang mengandungi bahan-bahan najis yang lain seperti bahan tertentu yang diambil dari binatang atau organ manusia maka minyak wangi itu adalah najis serta haram digunakan dan solat dengannya tidak sah. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget